Onno Blom en de Wolkersbiografie: “Wanneer komt het boek uit?”

Deventer Literair heeft zondag Onno Blom te gast gehad. Blom was de laatste gast van dit kalenderjaar en we hadden hem niet zomaar uitgenodigd: hij is bezig met de biografie over Jan Wolkers.

“Wanneer komt het boek uit?”. Wolkersbiograaf Onno Blom (47) krijgt deze vraag “minstens drie keer per dag.”  En dat is niet zomaar, want met het plotselinge overlijden van Wolkers in 2007 verloor Nederland een van z’n meest geruchtmakende schrijvers.  Turks fruit, Kort Amerikaans en Terug naar Oegstgeest:  het zijn titels die bij velen in het geheugen zijn gegrift. Bijna verplichte kost tijdens de middelbare schooltijd. Blom vertelt over de gang naar huize Wolkers op Texel. Over de hartelijke ontvangst met de tafel vol eten. Om uiteindelijk door de familie ingelijfd te worden als biograaf. Is er dan wel genoeg distantie? Onno Blom, zoon van historicus Hans Blom, meent van wel. Schilder, beeldhouwer en schrijver Jan Wolkers stelde zijn hele archief tot zijn beschikking. “Dat is dapper, want daar zitten ook pijnlijke zaken in.” En juist daar schuilt het  antwoord op die veel gestelde vraag: er is een overstelpende hoeveelheid materiaal. En bovendien zijn er veel mensen waarmee gesproken moet worden. “Uiteindelijk moet je zeggen dat het een voordeel is dat ik hem in levende lijve heb meegemaakt.” Een lijvige biografie is in aantocht en we kijken er naar uit!

Voor Deventer Literair zit het jaar er op. We kijken terug op een topjaar met goed bezochte bijeenkomsten. Voor het komende jaar zijn negen middagen gepland en de meeste schrijvers hebben inmiddels toegezegd. Binnenkort meer daarover!

Gerco Grevers

De foto’s zijn gemaakt door Davida Post.