Marieke Lucas Rijneveld, geïnterviewd door Jan Praastink Wessels

Foto:Jouk Ooosterhof

Marieke Lucas Rijneveld (1991) geldt als een van de grootste talenten van de Nederlandse letteren. In 2015 debuteerde ze met de meermaals herdrukte dichtbundel ‘Kalfsvlies’, die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut. In ‘de Volkskrant’ werd ze vervolgens uitgeroepen tot literair talent van het jaar.

Haar indrukwekkende voordracht was veelvuldig te horen op literaire podia als Crossing Border, De Jonge Schrijversavond, de Nacht van de Poëzie, maar ook in Deventer op het Tuinfeest in 2016. Haar gedichten en verhalen verschenen in een groot aantal literaire tijdschriften, waaronder ‘Hollands Maandblad’, ‘VPRO Gids’ en ‘De Revisor’.

Ze trad regelmatig op als “tafelmens” in “De Wereld Draait door”. De naam Lucas voegde ze onlangs toe aan haar eerste voornaam, omdat het de naam van een fictief jeugdvriendje was en ze zich onlosmakelijk met hem verbonden voelt.

Haar liefde voor poëzie begon bij haar logopedielessen: in het kamertje waar ze les had hingen schilderijen met gedichten erop. Als Marieke goed haar best deed, mocht ze die voordragen. ‘Zover is het helaas nooit gekomen,’ zegt ze, ‘maar thuis zocht ik de gedichten op en begon ik weer te schrijven.’

Naast poëzie houdt Marieke Lucas zich met muziek bezig, waardoor haar gedichten een sterk ritme hebben. Haar gedichten verschenen in prominente literaire tijdschriften als De Poëziekrant, Hollands Maandblad en Het Liegend Konijn. Haar gedichten lijken het meeste op raadselachtige prozaverhalen.

Op 24 januari 2019 verschijnt haar nieuwste dichtbundel ‘Fantoommerrie’. Uit deze bundel zal zij alvast een aantal gedichten voorlezen.

Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant en woont tegenwoordig in Utrecht, de stad die haar in 2015 het C.C.S. Cronestipendium toekende.

Haar debuutroman ‘De avond is ongemak’ verscheen in 2018.

De roman komt met een mokerslag binnen en dreunt nog tijden na. In sublieme taal cirkelt deze ontwikkelingsroman om het verlangen van hoofdpersonage Jas. Verlangen naar haar oudste broer, naar begrip over de vergankelijkheid van het leven, maar vooral naar een veilig nest met ouders die niet alleen zorgen voor een natje en een droogje, maar die ook aandacht hebben voor wat er in haar hart omgaat. Vanaf het eerste hoofdstuk grijpt Rijneveld je bij je kladden met deze strak gecomponeerde roman en dompelt ze je onder in de leefwereld van de worstelende tiener Jas. Je raakt volledig opgesloten in het steeds kleiner wordende universum van dit godvruchtige gezin. Het gezinsleven is dusdanig zwaar doordesemd van rouw dat er geen ruimte is om te ademen, om te zijn. De drie overgebleven kinderen Jas, Obbe en Hanna (de drie koningen) voeren gruwelijke experimenten uit met dieren. De emotioneel gemankeerde ouders behandelen de kinderen als onderdeel van hun veestapel en dat verergert als ze volledig door de dood van hun zoon Matthies in beslag worden genomen.

Jan Praastink Wessels, eigenaar van antiquariaat Das Gut Ist Immer Da! in Deventer zal Marieke Lucas Rijneveld interviewen.


U bent zondag 20 januari van harte welkom vanaf 14.30 uur in sociëteit de Hereeniging, Grote Poot 2, Deventer.

De lezing begint om 15.00 uur.

Uw nieuwe lidmaatschapsbewijs kunt u bij binnenkomst afhalen bij de ambassadeurs.

Leden hebben gratis toegang, introducés betalen €5,-, Bibliotheekleden €7,50, niet-leden €12,-.