Joke van Leeuwen in Oude Mariakerk

Joke van Leeuwen (1952) is auteur van kinderboeken en boeken voor volwassenen, ze is dichter, illustrator en cabaretier. Haar romans worden lovend ontvangen. Voor haar veelzijdige oeuvre ontving zij vele prijzen. Op zondagmiddag 20 oktober is zij bij ons te gast in de Oude Mariakerk.

Ze kreeg Zilveren Griffels en een Gouden Penseel, de Deutscher Jugendbuchpreis, de Woutertje Pieterse-prijs en de Theo Thijssenprijs voor haar kinderboeken en voor de illustraties die zij daar zelf bij maakte. De C. Buddingh’-prijs, de Gouden Ganzeveer, en de Constantijn Huygensprijs ontving zij voor haar overige werk. Feest van het begin (2012) werd bekroond met de AKO Literatuurprijs, nadat al eerder Alles nieuw (2009) op de shortlist van deze prijs had gestaan.

Joke van Leeuwen werd in Den Haag geboren en groeide op in Brussel, waar haar vader hoogleraar theologie werd. Van Leeuwen studeerde grafische kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en aan het Hoger Sint Lucas Instituut in Brussel. Aan de VUB in Brussel studeerde ze Nieuwste Geschiedenis. Na een omweg langs Amersfoort en Maastricht, woont ze sinds 2002 weer in Antwerpen. Zij was daar stadsdichter van 2008-2010. In 2015 en 2016 was ze Dichter der Nederlanden.

In 1978 publiceerde Joke van Leeuwen haar eerste kinderboek en won ze prijzen voor haar eerste cabaretvoorstelling tijdens het Camaretten festival.

Ze schreef en tekende tientallen kinderboeken, zoals De Appelboomstraat is anders (1978), Deesje (1985) en Iep(1996). Van het laatste boek regisseerde haar zus Marieke van Leeuwen een theatervoorstelling. Joke schreef vele stukken voor theater, werkte daar zelf ook aan mee en toerde samen met musici rond met de voorstellingen Ozo Heppie(2000), Toen mijn vader een struik werd(2010), En/en. Nu treedt ze op met een voorstelling n.a.v. de dichtbundel: Het moet nog ergens liggen(2016).

In de jaren negentig verschenen de eerste gedichten en romans van haar hand.

Enkele romantitels zijn:  Alles nieuw(2009), Feest van het begin(2012) en De Onervarenen (2015). Haar laatste roman is Hier (2018), haar laatste non-fictie boek voor kinderen en andere mensen (!) is van juni 2018 : Nu is later vroeger. Joke van Leeuwen heeft een hekel aan het onderscheid tussen kinder-en volwassenenliteratuur.

De lezing begint om 15.00 uur in de Oude Mariakerk te Deventer.

Leden gratis, introducés betalen €5,-, bibliotheekleden €7,50, niet-leden € 12,50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *