Joke van Leeuwen boeit toehoorders in Oude Maria kerk

Met Joke van Leeuwen had Deventer Literair een veelzijdige gast uitgenodigd.  Dat bleek op het podium van de Oude Mariakerk: met een aantal afslagen liet ze iets zien van haar brede oeuvre.

Joke van Leeuwen stáát deze hele middag en vertelt zonder dat er een interviewer aan te pas komt. Dat kan: ze heeft de nodige ervaring op podia van theaters. Ze speelde zelfs nog in een film, samen met haar zus. Met hier en daar een puntig commentaar wordt de middag moeiteloos aan elkaar gesmeed.

Romans, kinderboeken, dichtbundels: het komt allemaal ter sprake. Van Leeuwen scheidt het potentiële  lezerspubliek in drie groepen: kinderen, volwassenen en andere mensen. Waarbij haar voorkeur  uitgaat naar de eerste en de derde groep. De derde groep, de andere mensen, dat zijn mensen met  extra ogen en sensoren, mensen die de scheidslijn tussen volwassenen- en kinderliteratuur moeiteloos kunnen doorbreken.

Na de pauze worden er vragen gesteld aan de Nederlandse schrijfster die al zo lang in Vlaanderen woont. Daarbij gaat het o.a. over het taalgebruik in het Nederlandse taalgebied, maar ook in Wallonië. De schrijfster, die al wel enkele keren te gast was op het Deventer tuinfeest, sluit de middag af met een paar gedichten. Van lichtvoetige aard natuurlijk.

Gerco Grevers

De fotocamera van Herman Riphagen spuugde deze middag weer de nodige foto’s uit. Dank aan Jan Kuiper die de Oude Mariakerk weer top had ingericht voor onze bijeenkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *