Dichter des Vaderlands in Deventer: “Veel vooroordelen over poëzie”

“Langdradig, slaapverwekkend, oubollig, a-politiek.” Anne Vegter noemt zomaar wat vooroordelen die er zijn als het gaat over poëzie. En het is een feit: lang niet iedereen is warm te krijgen voor het lezen van gedichten. Maar als je Dichter des Vaderlands bent, dan wil je hier iets aan doen.

Voor de derde keer op rij hebben we als Deventer Literair een goedbezochte middag in de Oude Mariakerk. Te gast zijn Anne Vegter en Vrouwkje Tuinman. Beide zijn schrijfster en dichteres en ze trekken deze maanden het land door met het programma Hallo Gedicht! Het is een initiatief om de wereld van het gedicht open te leggen voor een breder publiek.  Een middag met een missie dus.

Tijdens de bijeenkomst  in Deventer komen gedichten van Delphine Lecompte, Arjen Duinker en Eva Gerlach onder het vergrootglas te liggen. Hoe lees je een gedicht? Wat is de sleutelzin? Behoudt het gedicht z’n werking als je het van achteren naar voren leest? Het zijn zomaar wat issues die op deze middag naar voren komen. Dat gedichten heel verschillend geïnterpreteerd kunnen worden blijkt bij ‘Drukte’ van Eva Gerlach. Vegter en Tuinman kunnen het er maar niet over eens worden.

Misschien hebt u tot nu toe nog maar heel weinig gedichten gelezen. Toch was de middag in de Oude Mariakerk  een interessante ontmoeting met twee dichteressen. Het heeft mogelijk een inkijkje geboden in een nieuwe wereld. En denk vooral niet dat u de komende week in de avonduren een hele gedichtenbundel moet doorploegen.  “Een gedicht kan al genoeg zijn voor een dag” zegt Anne Vegter tenslotte.

Gerco Grevers

De foto’s zijn gemaakt door Herman Riphagen.