Boekenweekburgemeester Sophie Tak opende ons literaire jaar

Het was even wennen: Deventer Literair kwam zondagmiddag tot ons via een linkje. Niet een oogstrelende locatie ergens in de binnenstad, maar een functionele setting aan de noordkant van Deventer. Het kon niet anders, maar we zijn blij dat het literaire jaar van onze vereniging van start is gegaan.

Corona dwingt ons momenteel tot aanpassingen. Behalve Sophie Tak waren nog drie bestuursleden aanwezig bij haar online-lezing. En verder niemand. Punt. Toch wisten veel leden het door Tijhuis beschikbaar gemaakte  linkje  zondagmiddag  te vinden. En de in Deventer woonachtige schrijfster Sophie Tak sprak over haar boek Phineas’ feest.

Phineas’ feest gaat over de scheidslijn tussen waan en werkelijkheid. Bij meerdere hoofdpersonen zit er wel een ‘steekje los’. Gekte in gradaties, waarbij het muntje soms net verkeerd kan vallen. Met alle gevolgen van dien. Tak schreef erover en gebruikte daarbij steeds het perspectief van een andere hoofdpersoon.

Voor Tak gaat het feest nog wel even verder. Binnenkort is ze boekenweekburgemeester in Deventer, want Deventer organiseert wel degelijk een Boekenweek. Uiteraard in aangepaste vorm, want we verliezen de verantwoordelijkheid niet uit het oog. In diezelfde week melden wij ons weer met de volgende gast: Pieter Waterdrinker. Wellicht vanuit Leningrad of Sint Petersburg zo u wilt.

Gerco Grevers

Bekijk hier de lezing van Sophie Tak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *