Annejet van der Zijl over het bijzondere leven van Allene Tew

Nederland kende een stormachtige zondag. Er lagen bomen op de weg en zoals ik later moest ondervinden: ook op de rails. Desondanks was er een zeer hoge opkomst in de Oude Mariakerk  en dat niet zonder reden: Annejet van der Zijl was te gast om te praten over haar boek dat het afgelopen jaar zo’n succes was.

De Amerikaanse prinses gaat over Allene Tew, een Amerikaanse vrouw die uiteindelijk het pad van onze koninklijke familie zou kruisen. Maar er is meer. Het is een onwaarschijnlijk leven met vijf huwelijken en vroeg overleden kinderen. “Een boeiend personage” zegt Van der Zijl  “Het was een mooie vrouw. En je kon plezier met haar hebben.” Ze kwam Allene op het spoor tijdens haar boek over Bernhard. Snijpunt tussen beide boeken is de situatie rondom prinses Juliana die maar niet aan een huwelijkskandidaat kon komen. Met op de achtergrond de bij de adel zeer impopulaire Koningin Wilhelmina die haar partner Hendrik in een onmogelijke situatie drong. Met alle gevolgen van dien. Allene Tew zou uiteindelijk een rol spelen bij de totstandkoming van de verbintenis tussen Juliana en Bernhard. Een huwelijk tussen een aanstaande vorstin en een man zonder baan, geld en aansprekende adellijke titel.  Maar de familie van Bernhard zou er aanzien mee krijgen. “Hij trouwde eigenlijk uit liefde voor zijn eigen moeder” zegt Van der Zijl. Allene Tew zou zo de peetmoeder van Koningin Beatrix worden. “Uitzonderlijk voor iemand zonder adellijke titel.”

Het was weer een prachtige middag bij Deventer Literair. In bestuurlijke kringen viel het woord ‘bezoekersrecord’. Het past in de tendens van dit jaar: zeer hoge gemiddelde opkomsten. Op naar de middag over Jan Wolkers waarmee we ons literaire jaar gaan besluiten.

De foto’s zijn gemaakt door Herman Riphagen.

Gerco Grevers